Klimaatverandering, ver van mijn bed?

23 juli 2021

Sinds de overstroming in Limburg is voor veel mensen duidelijker geworden dat klimaatverandering niet zo ver van ons bed meer is. De tijden zijn roerig. Ook in België, Duitsland, Oostenrijk is er nu sprake van enorme vloedgolven. Dichtbij. Verderaf, in Oregon en Siberië zijn enorme bosbranden gaande, welke ook een enorme impact op het milieu en klimaat hebben. Natuurbranden worden groter en heviger en vinden ook plaats op plaatsen die ze niet gewend zijn. Kortom overal zien we de impact. Ontkennen kan niet meer, ofschoon er nog steeds mensen zijn die ziende blind door willen gaan op de ingeslagen, doodlopende weg. Een groot probleem, wat dichtbij is, maar wat kunnen we er zelf aan doen? Naast het feit dat we ons meer bewust moeten worden van de gevolgen van ons handelen voor het klimaat helpt vingerwijzen natuurlijk niet.

Plastic heeft veel voordelen, maar ook grote nadelen. Plastic vergaat niet en vormt door accumulatie in het milieu een steeds groter probleem. Van de Plastic Soup had vijftien jaar geleden nog nooit iemand gehoord, inmiddels wordt het beschouwd als een van de grootste milieuproblemen.

Plastic wordt van olie gemaakt. Acht procent van de wereldolieproductie gaat op aan plastics, de helft daarvan betreft de energie die nodig is om plastic te produceren. Plastic is dus niet alleen een van de grote vervuilers in de vorm van zwerfvuil, het is ook een van de grote leveranciers van broeikasgassen en draagt zo bij aan de opwarming van de aarde.

Plastic footprint verkleinen

Elke consument en elk bedrijf heeft een plastic footprint. Deze maat drukt uit hoeveel plastic je gebruikt. Ga je uit van het huidige gebruik, dan is het de uitdaging om die footprint te verlagen, bijvoorbeeld door het gebruik van wegwerp plastic steeds meer te reduceren, of liever nog: te vermijden.

Plastic is overal: in ons voedsel, in de lucht en in het water. En dat terwijl er sterke aanwijzingen zijn dat plastic, en de giftige stoffen die eraan worden toegevoegd, slecht zijn voor onze gezondheid. Wil je je eigen plastic voetafdruk verkleinen en de hoeveelheid plastics terugdringen waarmee je dagelijks in aanraking komt, download dan onze My Little Plastic Footprint-app.  De app brengt je op ideeën en daagt je uit. En moeilijk is het niet, want je bepaalt zelf wat voor jou handige en haalbare stappen zijn. Met tips, vragen en uitdagingen ga je aan de slag en voor je het weet, maak je het verschil. Zo doe je iets goeds voor jezelf en voor de wereld! 

Meer weten??

Dichtbij is meer informatie te vinden dan verwacht!!In Miramar zeemuseum te Vledder is nu een expositie over Plasticsoep. Dit loopt tot de winter van 2021! https://miramar-zeemuseum.nl/zien-doen/plastic-soep/

Alleen samen staan we sterk, ook in de strijd tegen het klimaat!!