Het klimaat en Weststellingwerf
Inbreng Algemene beschouwingen 2021
Klimaatverandering is een sluipend proces, voor de meeste van ons een ver-van-ons-bed show. Het speelt zich ver weg af. Het raakt ons niet. We denken, hopen dat we er aan kunnen ontsnappen, omdat we rijk zijn en ons kunnen beschermen tegen de verwoestingen van het broeikaseffect. Economische groei en technologie zullen ons in staat stellen een uitweg te vinden uit het onheil dat ons leven bedreigt. Dat is allemaal niet waar. We kunnen ons niet voorstellen dat onze kleinkinderen in een onleefbare wereld zullen wonen.
Het laatste concept-rapport van het IPPC geeft aan dat de huidige maatregelen om de broeikasgasuitstoot in te perken, tekort schieten om grootschalige klimaatrampen te voorkomen in de nabije toekomst. Als we doorgaan op de huidige weg, schrijft het IPCC, stevenen we in het beste geval af op een opwarming van 3 graden. Als we ons huidige uitstootpatroon voortzetten, komen we in 2100 uit op meer dan vier graden temperatuurstijging.
Het doel van het internationale Klimaatakkoord, om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden, zullen we niet halen.
Ach, wat maakt dat nu uit: een, twee, vier of vijf graden?
Bij twee graden zullen bijvoorbeeld de ijskappen in stukken breken. 400 miljoen mensen meer zullen te maken krijgen met waterschaarste. In de noordelijke streken zullen elke zomer hittegolven zijn waarbij duizenden mensen omkomen. Bij vier graden zou er vrijwel jaarlijks sprake zijn van een wereldwijde voedselcrisis. Gevolg: minstens een miljard kwetsbare, arme mensen die niet anders kunnen dan vechten of vluchten.
Kortom: tijd voor actie! Hoewel dat eerst en vooral van het kabinet moet komen, kunnen en zullen wij als gemeente de komende jaren veel meer moeten gaan doen dan we nu doen. De RES en de Transitievisie Warmte (huizen van het gas af) zijn slechts een begin. Terzijde: in 2019 werd alle stroom opgewekt door zonnepanelen gebruikt om de computers te kunnen laten werken om bitcoins te delven.
We zullen aan onze inwoners (burgers, ondernemers, boeren) duidelijk moeten maken dat het zo niet langer kan. Dat we met z’n allen ons gedrag moeten veranderen. En dat iedereen daaraan zal moeten bijdragen naar draagkracht. Nederland, de rijke westerse landen kunnen niet langer blijven dromen over een eeuwig durend consumptieparadijs. Dat was en is een illusie. Elke graad opwarming kost naar schatting 1% van het nationaal inkomen.
We zullen ons moeten aanpassen. En wat ons betreft beginnen we daarmee nu.
René de Klein,
Fractievoorzitter SDW