PvdA en CU willen einde maken aan schuldenindustrie
Mensen met schulden zien vaak geen perspectief meer. Alles lijkt uitzichtloos. Schulden zorgen voor stress en gezondheidsklachten, mensen staan langs de lijn en doen niet mee. Deze thematiek speelt natuurlijk al langer en de PvdA probeert hier verlichting in aan te brengen. Dit gaat stap voor stap, omdat dit natuurlijk nooit alleen kan. Jetta Klijnsma zorgde in het vorige kabinet ervoor dat het bestaansminimum voor mensen met schulden beter beschermd werd. Zo werd het ook mogelijk om met instanties als het CJIB een regeling te treffen in plaats dat men bij niet betalen dieper het moeras in werd geduwd.
Dit heeft niet geleid tot het einde van de schuldenindustrie, waar bedrijven handelen met de schulden van kwetsbare mensen. En daarbij worden geen middelen geschuwd, intimidatie en illegaal afknijpen van mensen met schulden is onderdeel van een zieke schuldenindustrie. Je ziet het niet altijd, maar het is een groot en groeiend probleem in Nederland. Anderhalf miljoen huishoudens – een op de vijf – heeft risicovolle of problematische schulden. Minstens een gezin in elke straat. Ze hebben gemiddeld 14 schuldeisers, en een schuld van 43.000 euro.
Vaak begint het als een klein probleem. Een rekening van een web-winkel die niet betaald is. Een schuld aan de belastingdienst die je even uitstelt. Maar voor je het weet woekeren die schulden boven je hoofd. Boete op boete volgt. Deze mensen zijn slachtoffer geworden van een schuldenindustrie. Door de incassokosten kan een schuld van 500 euro al snel oplopen tot een bedrag van 1250 euro. Een gigantisch bedrag als je toch al geen geld hebt voor leuke dingen. Deze mensen worden permanent achtervolgd door gemiddeld wel veertien deurwaarders, die elk moment beslag kunnen komen leggen op je koelkast.
De scholen zijn al weer enkele weken geleden begonnen. Een tijd van verwachtingsvol vooruitkijken. Maar er zijn ook altijd kinderen die naar school gaan in een te korte broek. Die niet mee gaan op schoolreisje. Waarbij het maar de vraag is of er voldoende eten is thuis. Kinderen waarvan de ouders problematische schulden hebben.
We moeten ervoor zorgen dat ook deze mensen weer volop mee kunnen doen. Dat ze er zeker van kunnen zijn dat ze een toekomst kunnen bouwen. Daarom lanceert de PvdA samen met de ChristenUnie een eerste voorstel om uitzichtloze schulden over te kopen, zodat ze nog maar een schuldeiser hebben. Dat biedt mensen de rust om te werken aan een oplossing, en weer vooruit te kunnen kijken. Want deze mensen verdienen een leven vrij van schulden. En hun kinderen weer een leven als gewoon kind.
Nu worden schuldpakketten vaak opgekocht door incassobureaus die winst willen maken op de schulden van mensen. Ze kopen de schulden op tegens soms maar vier procent van de oorspronkelijke waarde en proberen dan met een agressieve incassostrategie om winst te maken met de handel in schulden. Een geldverslindende schuldenindustrie maakt nu winst ten koste van de problemen van mensen. Ongelooflijk, dat er bedrijven zijn die dit als verdienmodel willen hebben!!
Het fonds wil dat verdienmodel breken door de schuldpakketten zelf op te kopen. ChristenUnie en PvdA pleiten er daarom voor om probleemschulden over te laten nemen door een daarvoor opgericht publiek-privaat fonds. De overheid, maar bijvoorbeeld ook banken, vermogensfondsen, maatschappelijke organisaties en kerken kunnen hieraan een bijdrage leveren. Door tussenkomst van het fonds, hebben mensen nog maar één schuldeiser, lopen de schulden niet meer verder op, en hulpverleners kunnen zich richten op schuldhulpverlening en de schuldsanering. Afgeloste schulden stromen weer terug in het fonds, waardoor dat op peil blijft.
https://www.facebook.com/PartijvandeArbeid/videos/2140966712865943/